4 min. leestijd

4 belangrijkste statistieken van Google Analytics

Google Analytics 4 is een onmisbare tool binnen je SEO-strategie.

Google Analytics 4 is een onmisbare tool binnen je SEO-strategie. Met Google Analytics maak je het gedrag van de bezoekers op je website inzichtelijk en kan je het aantal bezoekers op je website achterhalen. Deze inzichten kunnen vervolgens waardevol zijn in het maken van keuzes.

De belangrijkste statistieken zijn: bouncepercentage (en aan de andere kant betrokkenheidspercentage), paginaweergaven, gemiddelde sessieduur op de website en de gemiddele betrokkenheidsduur per sessie. En waarom zijn deze statistieken het belangrijkst?

Dat ga ik je nu uitleggen!

Google Analitics

Ik hoor je denken: Google Analytics, wat was dat ook al weer? Google Analytics 4 is een programma van Google dat het gedrag van de bezoekers op je website bijhoudt en inzichtelijk maakt. De mogelijkheden zijn ontzettend groot en om je een idee te geven hoe Analytics er uit ziet, laat ik je nu een screenshot zien:

google1

Nu schrik je misschien van alle gegevens, cijfers en mogelijkheden. Dat begrijp ik, maar is totaal niet nodig. Ik ga je namelijk vertellen wat de 4 belangrijkste statistieken zijn van Google Analytics 4.

Paginaweergaven

Een paginaweergave verwijst naar het ophalen en weergeven van een webpagina. Telkens wanneer een pagina wordt opgevraagd, zoals tijdens het bezoeken van een website waarbij meerdere pagina’s worden bekeken, wordt dit als een paginaweergave beschouwd. Bovendien worden paginaweergaven ook bijgehouden wanneer dezelfde gebruiker een enkele pagina meerdere keren bekijkt.

Tips om het aantal paginaweergaven per sessie te verbeteren:

Om je op weg te helpen, hebben we een paar concrete tips voor het verbeteren van het aantal paginaweergaven per sessie:

 • Plaats linkjes in de tekst naar relevantie artikelen/pagina’s binnen de website
 • Voeg actieknoppen toe
 • Laat relevantie informatie zien (Bezoekers bekeken ook, relevantie blogs etc.)

Je vindt het overzicht van het aantal paginaweergaven onder Rapporten > Levenscyclus > Betrokkenheid > Pagina’s en schermen

Google Analytics 4

Gemiddelde sessieduur

Gemiddelde sessieduur betekent: hoe lang een bezoeker gemiddeld jouw websites heeft bezocht. De gemiddelde sessieduur gaat vaak hand-in-hand samen met het aantal pagina’s per sessie.

Wanneer iemand veel pagina’s bezoekt, bevindt hij/zij zich over het algemeen ook langer op je website. En je raadt het al: wanneer iemand lang op je website rondneust, dan bekijkt hij/zij over het algemeen veel pagina’s.

Ook de gemiddelde sessieduur zegt dus iets over hoe interessant je bezoeker de content vindt.

Er is daarom ook geen ideale gemiddelde sessieduur. Dit hangt af van het soort website en wat er voor content er op de website te vinden is.

Tips om de gemiddelde sessieduur te verbeteren:

 • Plaats linkjes in de tekst naar relevantie artikelen/pagina’s binnen de website
 • Voeg actieknoppen toe
 • Laat relevantie informatie zien (Bezoekers bekeken ook, relevante blogs etc.)
 • Maak gebruik van video

Het achterhalen van de gemiddelde sessieduur van je website kan je achterhalen door deze waarde als extra kolom aan een rapport toe te voegen. In het onderstaande voorbeeld zie je hoe ik dit bij Acquisitie > Verkeersacquisitie heb gedaan:

gemiddelde sessieduur

Door op het potloodje rechtsboven te klikken, kan je het rapport aanpassen. Vervolgens krijg je een scherm te zien met meerdere kolommen. Door hier gemiddelde sessieduur als waarde toe te voegen aan het rapport, wordt deze statistiek als extra kolom weergegeven:

gemiddelde sessieduur waarde

Bouncepercentage

Bouncepercentage betekent: het percentage bezoekers dat de website verlaat zonder engagement te hebben gehad. Een hoog bounceperctage betekent dus dat er iets niet goed gaat.

Je website werkt niet goed, je content is niet relevant of iets op je website schrikt de bezoeker af. Een hoog bouncepercentage is daarom altijd per definitie slecht.

Bouncepercentages zijn ook vaak branche gerelateerd. In de nieuwswereld is het bouncepercentage over het algemeen hoger dan bij andere branches.

Dit heeft te maken dat mensen het artikel snel scannen en vervolgens weer wegklikken. Daarom is het ook altijd goed om niet het bouncepercentage van je gehele website te bekijken, maar om de bounce te controleren per pagina.

Zo kan je snel achterhalen welke pagina’s de bezoeker goed bedienen en welke pagina’s dat niet doen.

Tips om het bouncepercentage te verlagen:

 • Zorg voor duidelijke actieknoppen
 • Test pop-ups
 • Verlaag de laadtijd van de pagina/website
 • Verbeter je website voor mobiele gebruikers
 • Richt de 404-pagina goed in
 • Optimaliseer de content
 • Plaats linkjes in de tekst naar relevantie artikelen/pagina’s binnen de website
 • Biedt de bezoeker een zoekfunctie

Het achterhalen van het bouncepercentage van je website kan je onder andere bij Acquisitie > Verkeersacquisitie. Het kan zijn dat je nog geen bouncepercentage in de kolommen ziet staan. Is dit bij jou het geval? Pas dan het rapport aan met het potloodje rechtsboven en voeg het bouncepercentage als waarde toe.

bouncepercentage google

Gemiddelde betrokkenheidsduur per sessie

Het is bijzonder interessant om te weten dat je hiermee kunt meten hoelang een webpagina tijdens een sessie door de gebruiker in beeld blijft. Een belangrijke vuistregel zou moeten zijn dat hoe meer inhoud een pagina heeft, des te langer de gemiddelde betrokkenheidsduur per sessie zou moeten zijn.

Dit biedt de mogelijkheid om in te schatten of je content aansluit bij de gemiddelde betrokkenheidsduur per sessie. Als je pagina’s boordevol informatie staan, maar gebruikers besteden er slechts kort tijd aan, kan dat wijzen op een probleem.

Het is echter belangrijk te beseffen dat gebruikers over het algemeen minder tijd aan een pagina besteden dan de schrijver misschien zelf op voorhand zou denken.

Tips om de gemiddelde betrokkenheidsduur per sessie te verbeteren:

 • Zorg voor waardevolle content
 • Verbeter je positionering
 • Hanteer duidelijke Call to actions
 • Minimaliseer sessieduur drempels
 • Zet in op intern linken
 • Gebruik ook andere content

Dit zijn de 4 belangrijkste statistieken van Google Analytics. Heb je hier nog vragen over? Neem dan gerust contact met ons op.


Samen sparren?
Wij leren jou en je ambities graag kennen! Samen bepalen we een slimme combinatie van strategie, design en technologie om jouw doelen te realiseren.
Telefoon
Dagelijks bereikbaar tussen 09:00-18:00
010 6681065
WhatsApp
Wij reageren meestal binnen 1 uur
Klik hier
Email
Wij reageren meestal binnen 4 uur
info@webvorm.nl
Services
arrow-right